Alexanderläraren Maria Bucht låter kursdeltagarna prova på några vardagliga rörelser. Här ses hon med Andreas Gode.
Artikel i Haparandabladet

Publicerad den 24 november, 2006.

Rubrik: Använd din kropp på bästa sätt

Ingress: Alexanderteknik ska göra oss medvetna om hur vi använder vår kropp. Genom metoden kan mindre bra vanor ersättas med bättre.

– För att kunna åtgärda saker måste vi bli medvetna om dem, säger Maria Bucht som är lärare i Alexanderteknik.

 

Använd din kropp på bästa sätt

Metoden uppges minska skador och slitage på kroppen och alla kan ha nytta av den oavsett yrke eller idrottsutövning, menar Maria Bucht. Viktigt att poängtera är att en Alexanderlärare aldrig ställer några diagnoser utan undervisar i hjälp till självhjälp.

Lördagen den 11 november demonstrerade kalixbon Maria Bucht Alexanderteknik i Pajala. Första passet föreläste hon för ett 20-tal deltagare i simhallens cafeteria. Andra passet var inriktat till ryttare som fick prova att sitta på en trähäst. Här blev kursdeltagarna medvetna om sin sits i sadeln. I sista passet deltog sex ryttare från Tornedalens ryttarförening på en ridlektion.

Birgitta Sohlberg som rider för Tornedalens ryttarförening passade på att prova Alexanderteknik uppsuttet på Toddy JR.

PLATS FÖR LUNGORNA
Kursdeltagarna i cafeterian fick prova att hålla i en påse med stenar på rak arm. Stenarnas vikt motsvarade ungefär vikten av en vuxen människas huvud. I det här fallet 4,5 kilo. De flesta deltagarna blev överraskade att ett huvud väger så mycket.

– Hur vi bär vårt huvud är oerhört viktigt för hur resten av kroppen mår. Man hör till och med på rösten om huvudets hållning ändras, berättade Maria för kursdeltagarna.

Att sitta på en stol gör vi varje dag. Men vi kan sitta på den i ställningar som är mer eller mindre gynnsamma för kroppen. En del hänger på sin stol, vilket gör att hållningen kollapsar. Andra rullar ihop sig. Särskilt hos kvinnor är det vanligt att bröstbenet får falla inåt.

– Oavsett hur vi sitter på en stol, så inkräktar vi inte på någon annans utrymme. Så räta upp bröstkorgen och lämna ordentligt med plats för lungorna, var Marias råd.

Att förbättra sin kroppshållning då vi går, sitter eller står tar tid. Det beror på att det som vi är vana att göra, tänker vi inte ens på att vi gör. Därför märker vi inte heller hur vi gör det.

Maria Bucht visar Jenny Kalla hur grova tygeltag inverkar på hästen och ryttaren – det blir dragkamp.

BRYTA MÖNSSTRET
På en arbetsplats utvecklas ofta specifika arbetsställningar. Kontorsanställda hamnar ofta i ”kanelbulleställning”. Och inom vårdyrken intar många en framåtböjd och omhuldande position för att skapa närhet till sina vårdtagare. Många gånger behåller folk sin kroppshållning från arbetsplatsen när de kommer hem.

– Det är först när vi blir uppmärksamma på en viss rörelse eller en hållning som vi får möjlighet att bryta mönstret. Och att ändra på invanda rörelser tar tid.

Förändring till det bättre är av godo. Däremot var hon tveksam till uttrycket att man ska ändra på sig.

– Det signalerar att vi inte skulle duga som vi är. Det är bättre att tänka att vi vill förbättra vissa saker hos oss själva i stället, tyckte Maria Bucht.

ANKI LUNDBERG

Fjordingstoet Kajsa deltog på ridlektion på lördagskvällen.

Högst upp på sidan.
Tillbaka till "Artiklar".