– Alexandertekniken går ut på att man ska bli medveten om sina vanor och får då möjlighet att förändra dem.

Alexanderteknik behandlas på en helsida i NSD:s helgbilaga 28 januari 2006.
Artikel i NSD:s helgbilaga

Publicerad lördagen den 28 januari, 2006.

Rubrik: Alexanderteknik
– medvetenhet om hur tankar avspeglas i kroppen


Ingress: Alexanderteknik handlar om hur man använder sig själv, sitt huvud och sina tankar. Både mentala och fysiska vanor kan brytas.

– Vi ägnar fruktansvärt mycket tid åt att analysera andra, men vi borde analysera oss själva istället.

Lär känna dig själv, för det är den personen som du ska umgås resten av ditt liv med, säger kalixbon Maria Bucht som tagit examen i Alexanderteknik.

Alexanderteknik – medvetenhet om hur tankar avspeglas i kroppen

Maria Bucht åker runt i Norrbotten och håller kurser i Alexanderteknik, hon har bland annat undervisat på Medborgarskolan i Luleå. Alexandertekniken öppnar för möjligheter till personlig utveckling. Kroppsmedvetenhet och självkänndedom anses vara två sidor av samma sak och hur vi balanserar vårt huvud är av betydelse för hur kroppen nedanför huvudet mår.

– Vi är en kedja, händer det något med en länk i kroppen så händer det någonting med både länkarna före och efter, säger Maria Bucht.

– Huvudet väger 4 till 5 kilo. Bär det med en utsträckt arm, hur länge orkar du?


Maria Bucht säger att vi dagligen gör många saker utan att tänka på hur vi utför dem och hon gör liknelser med E4:an.

• Den har
alltid funnits där, vi använder den utan att tänka på det.
– Går vi med krökt rygg, är vi slarviga med att böja på knäna vid lyft eller står vi ofta med tyngd på endast ena benet.

När man ska bryta ett invant mönster uppstår problem:
• Man tappar väghållningen.
• Man faller lätt tillbaka till den tidigare positionen, den som man försöker arbeta bort.

Maria Bucht tycker att den som känner till sina brister har kommit lång väg och resten måste få ta tid.
– Bli inte arg på dig själv, att göra förändringar på E4:an måste få ta tid.

I denna position hamnar många som arbetar i timtal framför datorn.


Det sliter på leder när vi får spända förkortade muskler, många tunga lyft i arbetet får processen att ske snabbare. Det finns snickare som till slut inte kan lyfta armarna ovanför huvudet för att de är så skadade i axlarna.

Ett annat exempel är anställda inom vården, de arbetar ofta i en frammåtlutande och nedböjd ställning eftersom det skapar närhet till vårdtagarna, och när arbetsdagen sedan är över behåller många den hållningen istället för att gå upprätt.

Denna hållning kallas "loving-and-caring". Det är lätt att bli kvar i den ställningen även om arbetet är utfört.


Människor med arbetsskador men även dansare, ryttare och andra idrottsutövare kan ha nytta av metoden som strävar efter att minska skador och slitage på kroppen, genom att man låter musklerna bli avspända igen.

Även ridskoleelever har haft möjlighet att ta del av metoden då Maria Bucht bland annat hållit teorilektion på Luleå Ridklubb. När hon undervisar ryttare använder hon uttrycket
dressyr utan häst:
– Vi ska bära vår egen vikt så vi blir en trevlig börda för hästen, det är målet. Sitter jag efter min bästa förmåga så är jag angenämare för hästen att bära.

För att bli Alexanderlärare krävs en treårig utbildning, Maria Bucht studerade vid Stockholms Alexanderlärarutbildning. Idag är utbildningen nedlagd i Sverige, eftersom den är treårig och inte passar in i skolsystemet: Våra folkhögskoleutbildningar är högst tvååriga och högskoleutbildning passar inte heller in.

Utomlands, i Tyskland och i England, räknas utbildningen till högskoleutbildning. Varken rubriceringen lärare eller komplementärmedicin kan användas, eftersom utbildningen saknar pedagogisk eller medicinsk del.

En Alexanderlärare ställer inte diagnos utan undervisar i hjälp till självhjälp.
– Jag hade dock tur och fick min utbildning klassad som folkhögskoleutbildning och kunde låna pengar av CSN. Reglerna är hårdare idag. De som vill utbilda sig nu måste välja en utbildning utanför Sverige, berättar Maria Bucht.

ANKI LUNDBERG
Högst upp på sidan.
Tillbaka till "Artiklar".