Jock Ruddock går igenom proceduren för bog och sadelgjord från steg 2.

Artikel i NSD Personligt

Publicerad tisdag 26 juni, 2007.

Rubrik: "Vi måste lyssna till det ordlösa."

Ingress: KALIX. När Maria Bucht, från Börjelsbyn, fick frågan om hon ville bli Equine-Touch instruktör, tvekade hon inte en sekund.
– Får man en sådan förfrågan går det inte att säga nej.
Därför reste hon till USA och nu är hon en av världens 38 instruktörer, för akupressur på häst.
"Vi måste lyssna till det ordlösa."

Maria Bucht driver företaget Alexanderteknik och hjälper människor att bli fria från sina spänningar och att röra sig i harmoni med den egna kroppen. Att hon numera också är diplomerad instruktör för Equine-Touch som liknas med akupressur för häst, säger hon är en riktig slump.
– Jag halkade in på ett bananskal.


SATT FAST
En av Buchts egna hästar hade lyckats med konststycket att rulla fast sig i boxen. Det krävdes både tid och kraft att få loss hästen och efter den händelsen var hästen under lång tid spänd i bakbenen.
– Jag anlitade en massör, men hästen spände emot så det hjälpte inte. Då läste jag en artikel om Equine-Touch metoden och tänkte, varför inte?
Hon gick en kurs i Skåne och lärde sig grunderna i metoden. Det visade sig fungera förvånansvärt bra på alla hennes hästar.

- Jag berör en sådan liten yta under så kort tid att det inte finns någonting att stå emot. Jag tycker om metoden för den är helt på hästens villkor och bygger på en dialog mellan hästen och den som utför metoden.

GICK INTE ATT SÄGA NEJ
I samma veva fick hon frågan om hon skulle vilja bli instruktör.
– Får man en sådan förfrågan går det inte att säga nej.
Det blev startskottet på en intensiv utbildningsvecka i USA.
– Det var en rejäl utmaning och på kvällen kände jag verkligen att inte en enda sak mer skulle gå att lära sig.

LYSSNA FÖR ATT FÖRSTÅ
Nu är hon alltså en av endast 38 utbildade instruktörer som finns spridda över hela världen. Metoden är utvecklad av Jock Ruddock och hans fru Ivana Ruddock. Eftersom metoden bara är tio år gammal utvecklas den hela tiden. Därför måste man för att få behålla sin diplomering gå en vidareutbildning med två års mellanrum.

Maria Bucht pratar mycket om samspelet mellan häst och människa.
– Hästen är ett så tacksamt djur. De uppskattar direkt när vi försöker att lyssna på dem. Hästar kan inte skrika och för att förstå dem måste vi lyssna på det ordlösa. Ju mer vi lyssnar desto mer säger hästen till oss.
När hästen tar ett steg åt sidan eller viftar med svansen, är det inte ett tecken på istadighet utan på att någonting är fel.

– Genom att använda Equine-Touch på hästen bygger man upp förtroendet. Man känner om någonting förändras och kan då förebygga skador i tid.
I höst startar i Börjelsbyn, den första utbildningsgruppen i Equine-Touch för häst, vilket också fungerar på hundar.
– Det här ska bli jätteroligt, säger Maria Bucht.
LINDA DANHALL
Högst upp på sidan.
Tillbaka till "Artiklar".