– Man måste acceptera sig själv och sin begränsning för dagen. Det som inte är genomförbart nu kan vara det om två månader.
Förkortat referat från lunchmöte Luleå Norra Rotaryklubb 26 maj 2004
 

Ingress:     
Efter lunchen och Rotary information gav Maria Bucht en kort presentation av Alexandertekniken för ett 40-tal lunchgäster.

-- Orolig som fan, förlåt far, såg Ove Bucht dottern Maria äntra både scen och rekvisita, det vill säga en stol.

Om Ove oroades för dottern eller hennes kommande anförande är väl möjligt men framförallt tror diktar’n att Ove oroades mest över hur dottern skulle kunna balansera skatten i magen. Maria ska nämligen bli mamma vad det lider och Ove, följaktligen, morfar. Nåja, det skulle visa sig att Ove oroades i onödan.

Om det är något Maria kan så är det att stapla kotor, prata begripligt och samtidigt roande om ett för oss främmande ämne; Alexandertekniken. Sug på den du; Alexandertekniken. Nej, det har inte något med Marias mage att göra, den har kommit till på annat och för oss välkänt sätt. Nej, Alexandertekniken den handlar om att lära sig själv må bra, rida hästar rakt, inte simma i cirklar och slå golfbollar från punkt A till den tänkta punkten B. Ungefär fast lite mer på allvar.

Maria är lärare i det här ämnet där vi som elever kan få tipsen om ett skönare liv med oss själva. Vi tror oss kanske känna vem eller vilka vi är men vår hållning kan skvallra om motsatsen. Vi kanske slösar bort en massa energi på att hänga i musklerna i ställer för att stapla kotor på rätt sätt, till exempel. Maria visade en rad olika kroppshållningar som fick en och annan av oss att skruva på sig, lätt igenkännande.

”Vi föds, de flesta av oss, med hållningsreflexer. Dessa förändras dock av de vanor vi lägger oss till med. Framför allt skapar vi egna vanor som gör att musklerna, som är till för vår rörelse, arbetar även i stillasittande eller stillastående positioner. Vi får först ont här och sedan där, därför att vi först fick ont just här” förklarade Maria och visade samtidigt som hon pekade både här och där.

Alexandertekniken handlar i mångt och mycket om mental träning och intresset att förändra invanda beteenden, allt för det egna välbefinnandet. Tekniken är väl känd i konstnärliga kretsar. Inte minst skådespelare har praktiserat metoden sedan Alexander uppfann metoden i Tasmanien i slutet av 1800-talet. Han, Alexander alltså, hade svårt att få rösten att palla några timmar men sedan han uppmärksammat sina egna rörelser och överspända muskler, från topp till tå, lärde han sig behärska sin kropp. Då blev styrka i stämma och stämbanden spelade honom inte längre några spratt.

Nu har Alexanders teknik nått Luleå. Är det någon som känner att hon eller han inte känner sig själv och därför vill bli bekant med sig så ta gärna kontakt med Maria. En jädrans kul tjej ska du veta!

Torsten Skrivare, diktare

Högst upp på sidan.
Tillbaka till "Artiklar".