Jock och Ivana Ruddock visar hur benen i bakbenet hänger ihop, Texas 2007.

Historik om Equine Touch

Teknikens grundare Jock Ruddock och Ivana Ruddock.

Jock Ruddock är den intuitive kroppsterapeuten som av en händelse fick en förfrågan om att prova sitt VHT grepp (Vibromuscular Harmonization Technique) på en av sina klienters hästar, detta var 1997.Det ena ledde till det andra och året därpå när han gav en VHT kurs i Tjeckien blev han inbjuden att arbeta på Cipisek, en Steeplechase champion, som blivit svårt skadad efter ett dramatiskt fall där han också fått många hästar över sig. Efter olyckan hade Cipisek inte lämnat sin box och led av svåra smärtor, alla veterinära försök att förbättra situationen hade varit utan resultat.

Jock gav Cipisek sin grundläggande kroppsbalansering, det som idag lärs ut på steg 1, och resultaten var så pass remarkabla att Jock blev inbjuden att undervisa vid veterinärhögskolan året därpå.

1999, under sitt tredje besök i Tjeckien deltog Ivana på Jocks kurs. Ivana är utbildad veterinär, hon tog sin examen 1994 vid Veterinär högskolan i Brno, med toppbetyg i häst och smådjursmedicin. Under några år forskade hon i immunsystemet hos smådjur och gick därefter över till att undervisa anatomi vid veterinärhögskolan i Brno.

Det är Ivana, med sina djupa kunskaper om anatomi och fysiologi, som har utvecklat Equine Touch till en diciplin som kan läras ut och därmed föras vidare.

Marias historia

Att det blev Equine Touch beror på en serie händelser som började den kväll då Marias anglosto Setif rullat fast sig rejält i boxen. Efter att ha läst en artikel om Equine Touch väcktes Marias intresse och hon reste ner till Skurup för att gå steg 1.

Väl hemma började hon arbeta på Setif och det då 26 åriga connemarastoet Ruby Star II. Den som verkligen övertygade Maria om att Equine Touch var värt att satsa på var Ruby, hon åt saltsten i stora mängder och varje dag var boxen rejält blöt. Över njurpartiet på ryggen hade Ruby "njurkuddar", ansamling av vätska, stora som ett par rejäla manshänder.

Ruby visade tydligt att hon uppskattade det speciella Equine Touch greppet och redan efter första sessionen slutade hon äta på saltstenen och inom några dagar var kuddarna nästan borta och boxvätningen ett minne blott.

Högst upp på sidan.