Andreas Gode deltog på kurs i Alexanderteknik i Pajala, november 2006.

Rakriktning, liksidighet och eftergift är lika viktigt för ryttaren som för hästen. Maria Bucht undervisar i teorirummet på Tornedalens ryttarförening i Pajala, 11 november 2006.

Alexandervila, att vara aktivt passiv och ge kroppen en chans att bara vara.

En större famn med längre armar!

Ed Dabney, horsemanshiptränare lär sig mer om humanship - konsten att föra sin kropp.

Kommentarer från tidigare kurser

Alexanderteknik och klassisk ridning

Det kom ett brev efter plockepinn helgen i oktober 2010.

Hej!
Tack för alla nya kunskaper från helgen! Jag har nu en liten Lena på ena axeln och en liten Maria på den andra. Särskilt tack för den sista lektionen där jag fick mycket hjälp från er båda och fotografering. ND är så lätt att få hög nu när jag står på marken och gör tugg och stretch. Det märks en otroligt skillnad. Och jag kan sitta och galoppera runt fyrkantspåret men bara en touch! i tyglarna och hon bara bär sig! Vaggan-övningen tror jag kommer ge mycket mer nu när hon äntligen är så hög som hon skall vara och vi kan ta korta korta steg. Och backar villigt med små hjälper.

Vi har fortfarande mycket att jobba på ( framåtbjudning på hemmabanan, flexions, fattningar, övergångar, min nogrannhet med vad jag kräver och hur etc...) men vilken fart ridningen har tagit nu efter ND's träningsvecka hos Lena!

ND är också mycket mer uppmärksam på mig och följsam från marken, det är otroligt att så lite "NH" kan göra så mycket. Det var mycket som blev uppfriskat i lördags! Hon gav lätt bakdelen idag när jag hämtade henne i hagen.

Jag gör många besök hos mig själv i ridningen, behövs minst två på en 20 m volt.... Exprimenterar med att lägga mjuka tyngder på axlarna för att få känslan av Marias händer när jag ligger på golvet... Och värdefulla råd för separerade magmuskler! Efter min lektion där jag fick lära om hur jag sätter mig på en stol så fick jag verkligen insikt i hur jag bara slänger mig bakåt, jag satte mig på en stol( på rätt sätt) och lade märke till vilken balans jag hade, utan att tänka på det. Nu behöver det dock nötas in då jag är tillbaks i gamla vanor här hemma, men där har jag ju känt känslan av hur det skall vara!

Tack tack för allt som sagt!
Kramar Maria


Kommentarer från ridläger 2008.

2 - 4 oktober hade vi en tredagarskurs ute på Upprätta. Kursen hade 6 deltagare med blandade hästraser: halvblod, nordsvensk, connemara, morgan och 2 islandshästar.

Här är några av kursdeltagarnas kommentarer:

Upptäcksfärd i min egen kropp. Så lite gör så mycket. Och Marias händer är så lugna och tygga. Samarbetet mellan Alexanderteknik och Klassisk Ridkonst fungerar så bra, det kompletterar och fördjupar. Tack för en trevlig helg med bra boende och undervisning.
~~Isabel och Strokkur

Klassisk dressyr och Alexanderteknik är en universell "fit". Pröva!
~~Isa

Lysande koncept Alexanderteknik och Klassisk ridning tillsammans.
~~Anneli Hägesten

Alexanderteknik

I thoroughly enjoyed meeting Maria and learned so much from her over the weekend. I am much more aware of my body now and am practicing correct standing and walking.
~~Ed Dabney

TACK!!! Tusen tack för att jag fick vara med igår, verkligen intressant!!!
Maria är verkligen en kunnig och mycket inspirerande person.
~~Mari Zetterqvist-Blokhuis

Avsuttna kurser för ryttare

Fantastiskt! Aha-upplevelser som måste sjunka in ett tag. Tack!

Jag hade inte någon aning om vad Alexanderteknik var för något innan denna kurs. Men Maria lotsade klokt och pedagogiskt.

Bra när Maria jobbar med alla individuellt i egna sadlar.

Mycket bra då vi hade teori att vi fick göra praktiska saker som att testa våran sits.

Från introduktionskurser


Maria Bucht är en engagerad och mycket inspirerande kursledare. Jag har fått många nya och viktiga lärdomar som jag kommer att ha nytta av i framtiden.

Jag visste inte riktigt vad jag förväntade mig av kursen men den har varit mycket givande.

Det här borde alla få lära sig!

Jag märker att det jag lärt mig på kursen gör att jag orkar med mitt arbete bättre och att jag inte är lika trött på kvällen.

Ellens upplevelse av sin första AT-lektion

- Det var bland det mest fascinerande jag varit med om, jag kunde inte sluta le. Jag fick först sätta mig på en trähäst, och så skulle jag visa hur jag sitter, vanligtvis. Hon började vinkla benen, och helt plötsligt kändes benen jättelätta, och det kändes som att de blev tio centimeter längre. En konstig, men härlig, känsla!

Hon sa att jag hade insjunken bröstkorg, väldigt mycket svank, och huvudet för lågt. Hon "lyfte upp" nacken, men så fort hon släppte sjönk jag ihop igen. Jag tyckte ju att jag satt helt rakt och fint, men fick sedan se mig i en spegel. Ena axeln höll jag ca 1 cm över den andra, och det hade jag ju aldrig känt.

Jag fick även visa hur jag gör när jag svänger hästen åt båda hållen, och vänster funkade fint, men åt höger tippade jag hela överlivet mot vänster, och det hade jag ingen aning om.

Hon sa att mina axlar hänger. Så jag fick sträcka ut armarna, vända upp tummen, släppa in fingrarna mot händerna, och sedan ta ner armarna, och då höll jag axlarna rätt, så det skulle jag träna på hemma.

Sedan skulle jag ligga på ett bord, och hon skulle placera mina kroppsdelar rätt. Hon satte mitt huvud på en bok, och fixerade det. Sedan fixade hon benen, jag skulle ha knäna upp mot taket. När vi började fick hon in en hand och mer under svanken, men när vi hade hållt på ett tag så blev det mindre och mindre. När jag väl ställde mig upp var jag rak som en planka, och det var bland det skönaste jag varit med om. Jag har ofta ont i svanken pga. att jag bär mig fel, men detta var jättehärligt! Jag fick en del att träna på hemma, och på fredag bär det av igen.

Kan verkligen rekommendera alla att prova på det, det var verkligen värt pengarna! Jag tror även att min häst kommer uppskatta det, jag trodde aldrig att jag satt så fel. Jag var varken rakriktad eller liksidig, men jag hoppas att jag ska bli det, med en del träning!
~~ Ellen TillbergHögst upp på sidan.
Tillbaka till "Kurser".